فهرست مطالب

نشریه مطالعات تطبیقی هنر
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نرگس خاتون طغان*، علیرضا خواجه احمد عطاری، بهاره تقوی نژاد، حسن یزدان پناه، سعید عباسی صفحات 1-12

    نگاره به بند کشیدن ضحاک، از جمله موضوعاتی است که مورد توجه نگارگران بوده است. در بسیاری از شاهنامه ها از جمله شاهنامه طهماسبی و رشیدا، این موضوع به شکلی متفاوت به تصویر کشیده شده است. هدف این مقاله، مقایسه نگاره ها با متن و با یکدیگر بوده است. یکی از نظریه پردازانی که در زمینه روایت شناسی تحقیقاتی داشته، ژرار ژنت از روایت شناسان مطرح ساختارگرا است که طرح جامع و کاملی برای بررسی متون روایی عرضه داشته است. او در نظریات خود به بررسی سه جنبه از گفتار یعنی؛ لحن، زمان و وجه یا حالت توجه داشته است. بر این اساس، سوال اصلی مقاله این است که نحوه بازنمایی داستان ضحاک در دو نگاره طهماسبی و رشیدا با عنوان به بند کشیدن ضحاک با توجه به دیدگاه ژنت چگونه بوده است؟ در این پژوهش، از عناصر و اجزای داستان و روایت که عبارت هستند از؛ پی رنگ، شخصیت ها، زاویه دید، درون مایه، فضاسازی و زمان و نحوه قرارگیری آنها در بدنه داستان و روایت تصویری به عنوان مولفه های تاثیرگذار استفاده شده است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و برای گردآوری مطالب، از منابع کتابخانه ای کمک گرفته شده است. از نتایج تحقیق چنین برآمده که توالی زمان در داستان بر اساس رخدادها صورت گرفته، اما در نگاره ها بر اساس حذف و برجسته سازی و استفاده از متن شعر برای پیوست رخدادها توسط نقاش شکل گرفته است. در نگاره به بند کشیدن ضحاک در شاهنامه رشیدا، نقاش به یک صحنه اکتفا کرده، اما در نگاره شاهنامه طهماسبی چندین رخداد را تصویر کرده که خود به این توالی کمک نموده است. از سوی دیگر، در متن شعر از چندین راوی استفاده نموده که در نگاره های فوق، محدودیت نمایش راوی دیده شده است. از نظر وجه یا زاویه دید نیز دست شاعر باز بوده، اما زاویه دید در نگاره ها به دلیل تجسمی بودن نسبت به شعر متفاوت است؛ هر یک از نگاره ها با توجه به فاصله کانونی امکان نشان دادن رخدادهای بیشتر را داشته که در این رابطه، شاهنامه طهماسبی به دلیل فاصله کانونی، جزییات و تعداد پیکره بیشتری را نشان داده و این امر موجب کنش بیشتر حوادث شده است.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، شاهنامه طهماسبی، شاهنامه رشیدا، داستان ضحاک، ژرار ژنت
  • محمدرضا مریدی* صفحات 13-28

    هدف مقاله، مطالعه تطبیقی هنر مدرن در کشورهای پیرامونی، همچون ایران، عراق و پاکستان است تا ابعاد تجربه مدرنیته در هنر مدرن روشن تر شود. لذا پرسش های محوری مقاله این است که هنرمندان پیشرو در این کشورها در جست وجوی فهم مدرنیته در هنر، چه راهی برای انطباق تجربه های هنر مدرن با هنر سرزمین خود در پیش گرفتند؟ مدرنیته بومی در هنر کشورهای پیرامونی چگونه تجربه شد؟ روش این پژوهش، جامعه شناسی تاریخی- تطبیقی است که بر مبنای آن، به مطالعه تجربه هنر مدرن در آثار جلیل ضیاءپور در ایران، شاکر علی در پاکستان و جواد سلیم در عراق پرداخته شد. نتایج نشان دادند که مطالعه شباهت های ساختاری تجربه این هنرمندان در سه سطح قابل انطباق است؛ 1. بستر و زمینه اجتماعی دوران؛ به ویژه در میانه قرن بیستم که گفتمان ملی گرایی بر شکل گیری فرهنگ ملی موثر بود و دولت ها به دنبال ساخت جریانی از هنر ملی و تاریخ گرا، اما پیشرو و مدرن بودند، 2. الگوهای هنری دوران؛ به طور مشخص آکادمی های هنری پاریس و لندن که شیوه های آموزش و مکاتب هنری را به هنرجویان بین المللی انتقال دادند، 3. ویژگی سبک کوبیسم که امکان پیوند میان هنر مدرن و هنر بومی و ملی را در آثار این هنرمندان پیشرو فراهم کرد. هنرمندان کشورهای پیرامونی در جست وجوی شیوه هنری بودند که هم معرف زبان جهانی هنر باشد و هم قابلیت ساخت یک مکتب ملی را داشته باشد. کوبیسم، پاسخی به این مسیله بود و به مثابه سبکی پیشرو در شکل دادن مکتب ملی هنر کشورهای پیرامونی، نقش مهمی داشت. هر سه هنرمند در تلاش بودند با در پیش گرفتن سبک کوبیسم، هنری ملی و سرزمینی خلق کنند؛ هر سه تلاش کردند به میراث تاریخی بازگردند و آن را با ترکیب بندی های هنر مدرن همسو کنند. تلاش آنها آغاز راهی بود که در نسل های بعد ادامه یافت. تجربه های هنری مشابه در این کشورها را می توان تاریخ موازی هنر نامید.

    کلیدواژگان: نقاشی، کوبیسم، جلیل ضیاء پور، جواد سلیم، شاکر علی
  • سمانه کاکاوند* صفحات 29-42

    اثبات تاثیر سنت تصویری چینی بر هنر ایرانی پس از حکومت ایلخانان مغول به نظریه ای غیرقابل انکار نزد پژوهشگران بدل شده است. وجود اژدها، ابرک و فرم های پیچکی به چینیان نسبت داده شده است؛ اما مقاله حاضر رویکردی متفاوت اتخاذ نمود. مبتنی بر این باور که این جهان، دنیای متن هاست، قصد دارد خرده متنی از کلان متن قالی بازوبندی عصر صفوی را خوانش نماید. به نظر می رسد تکیه بر ظرفیت های فرا متنی برای مطالعه نمودهای هنر ایران ضروری بوده و اندیشه های پیشین نیاز مبرم به بازنگری دارد پس با همین منظور فرضیه این است که نقش «رویارویی سیمرغ و ارقم» قالی محفوظ در متروپولیتن ارجاع به واقعیت تهاجم فرهنگ چینی نبوده و به جهانی نشانه ای از نظام نوشتاری ادبیات عامه، بخشی از سام نامه، ارجاع می دهد. تحدید فرضیه جهت روشن نمودن تحلیل نقش اینگونه قابل طرح است که هنرمند طراح بر اساس سام نامه نقشه قالی را رسم نموده و حال بر همان مبنا قابل تفسیر است. گونه این ارجاع نشانه ای (سیموسیس) بوده که موجب می شود تا نقش «رویارویی سیمرغ و ارقم» در قالی بازوبندی صریح و تک لایه ای نبوده و ضمنی و چندلایه باشد. با استفاده از متن سام نامه (متن مقدم و پیشین)، نقش «رویارویی سیمرغ و ارقم» قالی قابل رمزگشایی است. مقاله حاضر باهدف اجتناب از خوانشی تک بعدی و تک معنایی به تحلیل بینانشانه ای روی آورده تا معنای سیال نقش را بازیابد. نظام نوشتاری سام نامه مرجعی برای نظام تصویری قالی صفوی لحاظ شده است. پژوهش کیفی بوده و از انواع تحقیقات بنیادین نظری بوده و روشی توصیفی- تحلیلی دارد. نمونه مطالعاتی یک تخته قالی از مجموع بافته های داری محفوظ در موزه متروپولیتن متعلق به عصر شاه تهماسب صفوی است. یافته ها محصول فیش نویسی از منابع کتابخانه های و ثبت مشاهدات تصاویر موزه ای است که در بستر روش بینامتنیت تحلیل شده است. نتیجه آن که نقش «رویارویی سیمرغ و ارقم» ارجاعی برون فرهنگی (چینی) نبوده و به داستان نبرد سام با ارقم اژدها در سام نامه ارجاع می دهد. به بیانی دیگر با توجه به مطالعه بینامتنی، نقش «رویارویی سیمرغ و ارقم» مبتنی بر سام نامه بوده و دال بر ایرانی بودن بن مایه بوده و ارتباطی با نفوذ فرهنگ چینی ندارد.

    کلیدواژگان: قالی، شاه تهماسب، سیمرغ و ارقم، سام نامه، بینامتنیت
  • ندا کیانی اجگردی، زینب صابر*، سجاد باغبان ماهر صفحات 43-57

    موزه به مثابه ی نهادی فرهنگی-اجتماعی متاثر از ارزش های جامعه و ایدیولوژی مسلط بر آن است. ازجمله این ایدیولوژی ها، ملی گرایی است که اهمیت خاصی در شکل گیری و تحولات موزه ها در جهان داشته است. در واقع می توان دگرگونی موزه ها از بدو تاسیس این نهاد در اروپا را مرتبط با ایده ملی گرایی دانست که در چارچوب دو پارادایم اصلی ملی گرایی مدرن و پسامدرن قابل بررسی است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تبیین ارتباط موزه ها و ملی گرایی، در پی پاسخ به این پرسش است که چگونه ملی گرایی در شکل گیری «مفهوم»، «جایگاه» و «کارکرد» موزه ها نقش داشته است و چگونه تغییر پارادایم ملی گرایی موجب دگرگونی معناداری در نهاد موزه شده است؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و تطبیقی بوده و در این راستا نظریات مربوط به ملی گرایی در میان نحله های فکری مدرن و پسامدرن مورد توجه قرار گرفته است. داده ها نیز به صورت کتابخانه ای جمع آوری شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد ظهور ایده ملی گرایی در پارادایم مدرن با بازگشایی موزه برای بازدید همگانی، تاسیس موزه های ملی و گسترش موزه ها در اروپا و آمریکا همراه بوده است. می توان گفت این رخدادها ارتباط مستقیم و گسست ناپذیری با جریان های استعماری داشته است. همچنین پس از مسلط شدن گفتمان پسااستعماری و تحول در مفهوم ملی گرایی در پیوند با گفتمان جدید، موج دیگری از موزه ها به مثابه ابزار استقلال و عامل هویت بخش ظهور یافته است. از سوی دیگر، می توان نتیجه گرفت که شکل گیری جریان سوم در موزه ها، پیوند آشکاری با تثبیت گفتمان ملی گرایی پسامدرن دارد که امکان مواجهه موزه ها با خرده فرهنگ ها را به یک ضرورت تبدیل نموده است.

    کلیدواژگان: مدرنیسم، پسا مدرنیسم، ملت، ملی گرایی، موزه
  • علیرضا واعظ* صفحات 59-76

    به عنوان یک امر تاریخی، با در نظر گرفتن میزان تاثیر سواد مخاطبین متون در کیفیت تفسیر، همواره خوانش و تحلیل یک متن تصویری به کمک رمزگان ها و نشانه های نهفته در آن، امکان پذیر گشته است. در این میان، سکه ها و مدال های منقوش به نقش شاهان قاجار، به مثابه متون تصویری نشاندار در فرآیند نشانه شناسی، می توانند به عنوان رسانه های گفتمانی مطرح گردند که در آنها شاهان در مقام فرستنده، پیام هایی را به مخاطبان انتقال می دهند. سکه ها جدایی از نقش اقتصادی، همواره حامل پیام های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و بیانگر قدرت طبقه حاکم بوده اند؛ از این رو وجه نمادین سکه ها همیشه بر وجوه دیگر غالب بوده است. این پژوهش با هدف به کارگیری دو روش نشانه شناسی (بارت و گریمس) در جهت تحلیل و تطبیق پرتره های شاهان منقوش بر سکه های قاجار، و تفسیر نشانه های موجود، در تلاش است تا با استفاده از روش کیفی و با رویکرد توصیفی- تحلیلی و تطبیقی، به این پرسش ها پاسخ دهد که 1. تصاویر، بیانگر چه مضامین فکری و هژمونیک در دو دوره متقدم و متاخر در عصر قاجار هستند؟ و 2. چه گفتمان هایی از طریق این تصاویر برساخته می شوند؟ از این رو پژوهش حاضر در پاسخ به پرسش های فوق به این نتیجه رسید که در این عصر، شاهان قاجار با قرار دادن تصویر خود بر روی سکه ها به عنوان روشی در جهت اقتدارگرایی سیاسی، در پی جاودانه ساختن خود، مشروعیت بخشیدن به حاکمیت خویش، متجلی ساختن شوکت شاهانه و هژمونی سلطان، در سطح ملی و فراملی بوده اند. نتایج حاکی از آن است که در دوره متقدم، ضمن پایبندی حاکمان به حفظ هویت بومی و اصالت ملی، گفتمان های فرهی، قدرت بی بدیل، و شکوه و ثروت، حاکم بوده است. در ابتدای دوره متاخر، ضمن گرایش به سوی مدرنیته، با کمی نرمش، گفتمان های همدلی، مشارکت و تجدد، و در ادامه این دوره نیز گفتمان ارعاب و تهدید و همچنین انفعال، به گفتمان های قبلی افزوده می گردد.

    کلیدواژگان: پرتره شاهان، سکه و مدال، قاجار، نشانه شناسی اجتماعی، بارت و گریمس
  • علی اصغر میرزایی مهر*، مریم حسن زاده مقدم صفحات 77-90

    گره چینی یکی از منظم ترین تزیینات هندسی است که با فراگیری اسلام گسترش یافت. در میان حکومت های مختلف اسلامی، عهد ایلخانی یکی از درخشان ترین دوره های شکوفایی و رونق هنر و معماری با کاربرد گره سازی در ایران است. از بناهای فاخر این دوره گنبد کبود، و گنبد غفاریه، واقع در شهرستان مراغه است که سطوح خارجی این بناها دارای گره چینی هایی با خصوصیات متفاوت و آلت های گره زیادی هستند که بطور خلاقانه در هر یک به کار برده شده اند. هدف این پژوهش، شناخت نوع گره چینی ها، تحلیل خصوصیات و ویژگی آن ها؛ کاربرد آلت های گره در این بناها و مقایسه و تطبیق میان آن هاست که وجوه افتراق و اشتراکشان را آشکار سازد. تحقیق حاضر در صدد پاسخ دهی به این سوالات است که "نوع گره چینی ها و جایگاه آلت های گره در سطوح خارجی گنبد کبود و گنبد غفاریه چگونه است؟ و دارای چه اشتراکات و افتراقاتی نسبت به یکدیگر هستند؟" مقاله پیش رو به روش تطبیقی توصیفی انجام گرفته و اطلاعات، ترکیبی از منابع کتابخانه ای و مشاهدات میدانی است. نتایج نشان می دهند: با وجود این که هر دو بنا متعلق به یک دوره است؛ اما دو نوع گره چینی با دو اجرای متفاوت در هر دو بنا به کار رفته است. بدین صورت که گره چینی گنبد غفاریه با تلفیق آجر و کاشی معرق بصورت نیمه برجسته ساخته شده و آلت های گره بطور مجزا با کاشی معرق در مقرنس ها استفاده شده است؛ اما گره چینی های گنبد کبود تماما با آجرهای برش خورده با اندازه تقریبا یکسان به شیوه معرق کاری و تماما برجسته ساخته شده اند؛ همچنین بیشتر آلت های گره کاربرد مجزا ندارند.

    کلیدواژگان: گنبد غفاریه، گنبد کبود، گره چینی، آلت های گره، دوره ایلخانی
|
  • Narges Khatoon Toghan*, AliReza Khajeh Ahmad Attari, Bahareh Taghavinezhad, Hasan Yazdanpanah, Saeed Abasi Pages 1-12

    The drawing of Zahak is one of the subjects that have been the focus of painters.  In many Shahnamehs, including the Shahnameh of Tahmasabi and Rashida, this issue is depicted in a different way. The purpose is to compare the pictures with the text and with each other. Gerard Genet is one of the theorists who has researched in the field of narratology, he is one of the structuralists and has offered a comprehensive plan for examining narrative texts. In his theories, he has paid attention to examining three aspects of speech, i.e., tone, time, and mode. The main question in this article is how the story of Zahhak was represented in the two paintings of Tahmasabi and Rashida with the title of tie up Zahak according to Genet's point of view. In this research, the elements and components of the story and narration have been used, which include background color, characters, point of view, theme, atmosphere and time, and how they are placed in the body of the story and visual narrative as influential components. The research method was descriptive-analytical and library sources were used to collect the materials. From the results of the research, it has emerged that the sequence of time in the story is based on the events, but in the paintings it is formed based on the removal and highlighting and the use of the text of the poem to connect the events by the painter. In the image to tie up Zahak in the Shahname of Rashida, the painter has limited himself to one scene, but the image in Shahname of Tahmasbi has depicted several events, which has contributed to this sequence. On the other hand, several narrators are used in the text of the poem, but the limitations of the narrator are seen in the above images. In terms of aspect or angle of view, it is also open, it is in the hand of the poet, but the angle of view in the pictures is different from that of the poem due to its visualization. Each of the images has the possibility to show more events due to the focal length. In this regard, Tahmasabi's Shahnameh has shown more details and more figures due to the focal distance, which has caused more action in the events.

    Keywords: Narratology, Miniature, Tahmasebi Shahname, Rashida shahname, Zahak Story, Gerard Genet
  • Mohammadreza Moridi* Pages 13-28

    Comparative study of modern art in Iran, Iraq, and Pakistan explain aspects of indigenous in modern art. In this article we examine these questions: how did avant-garde artists in these countries attempt to find and match modern art with indigenous art? How did they experience indigenous modernities in art? In this article, by adopting a historical-comparative sociological approach, we analyze the experiences of modern art in the works of Jalil Ziapour (in Iran), Javad Salim (in Iraq) and Shaker Ali (in Pakistan). The results show that the structural similarities in the art of these countries, which can be called parallel histories, can be examined at three levels: 1) The social context of the time: Especially in the middle of the 20th century, when the discourse of nationalism was influential in the formation of national culture, and governments sought to create a stream of national art that was both historical and modern, 2) Dominant artistic models of the era: Specifically the art academies of Paris and London, which transmitted the methods of teaching and art schools to international students and 3) Trying to shape the national school of art: Artists from peripheral countries were looking for an art form that represented both the universal language of art and the ability to build a national school. Cubism style was the answer to this problem and played an important role in shaping the national school of art. Three artists tried to return to the historical heritage and connect it with the combinations of Cubism. Javad Salim sought to integrate Islamic images and the heritage of Mesopotamian art with modern formalism and cubism; Jalil Ziapour emphasized the Iranian origin of Cubism, that is, the geometry of Islamic motifs as the background of modern abstraction; Shakir Ali, as a avant-garde artist, tried to learn traditional miniatures, because he believed that there is a link between this historical heritage and modern art. The achievements of these artists cannot be considered only as a modality of European art; Just as they sought to go beyond the formalist adaptation of modern art to indigenous subjects and experience a indigenous modernity in art.

    Keywords: Modern Iranian Art, Modern Iraqi Art, Pakistani Modern Art, Indigenous Modernity, Sociology of Art
  • Samaneh Kakavand* Pages 29-42

    Proving the influence of the Chinese pictorial tradition on Iranian art after the rule of the Mongol patriarchs has become an undeniable theory among researchers. The existence of dragons, ivy and ivy forms have been attributed to the Chinese; But this article adopted a different approach. Based on the belief that this world is the world of texts, he intends to read a sub-text of the large text of the Safavid rug. It seems that it is necessary to rely on transtextual capacities to study the manifestations of Iranian art and the previous ideas urgently need to be revised. With this aim, the hypothesis is that the role of "Simorgh and Arqam's encounter" in the Metropolitan  museum carpet is not a reference to the reality of the invasion of Chinese culture, but it refers to the world as a sign of the writing system of popular literature, a part of Samnameh. Limitation of the hypothesis to clarify the analysis of the role can be proposed in this way that the designer artist drew the design of the carpet based on the Samnameh and the present can be interpreted on the same basis. The type of this reference is a sign (simosis) which makes the role of "Simorgh and Arqam's confrontation" in the Qabi or latic design carpet not explicit and single-layered, but implicit and multi-layered. By using the text of Sam nameh (preface and previous text), the role of "the encounter between Simorgh and Arqam" of the rug can be deciphered. In order to avoid a one-dimensional and one-meaning reading, the present article has turned to intertextual analysis to recover the fluid meaning of the role. The Sam nameh writing system is considered as a reference for the Safavid carpet visual system. Qualitative research is one of the basic theoretical research types. It is descriptive-analytical in terms of method and nature. A study example of a carpet board from the collection protected in the Metropolitan Museum belongs to the Safavid era of Shah Tehamasab. The findings are the product of writing slips from library sources and recording observations of museum images that have been analyzed in the context of intertextuality. The result is that the role of "Simorgh and Arqam's confrontation" is not an extracultural (Chinese) reference and refers to the story of Sam's battle with Arqam the dragon in Sam nameh.

    Keywords: Confrontation of Simorgh, Arqam, Latic Design Rug of the Metropolitan Museum, Shah Tehamaseb era Rug, Intertextuality, Sam nameh
  • Neda Kiani Ejgerdi, Zeinab Saber*, Sajjad Baghban Maher Pages 43-57

    The museum as a cultural-social institution is influenced by the values of the society and the ideology that dominates it. Among these ideologies is nationalism, which has been particularly important in the formation and evolution of museums in the world. The transformation of museums since the establishment of this institution in Europe can be related to the idea of nationalism, which can be examined in the framework of two main paradigms of modern and postmodern nationalism. Based on this, the aim of the current research is to explain the relationship between museums and nationalism. The question is how nationalism played a role in the formation of the "concept", "position" and "function" of museums and how has the paradigm shift of nationalism caused a significant change in the institution of the museum? The research method is descriptive-analytical and comparative. In this regard, the ideas related to nationalism among modern and postmodern intellectual trends have been taken into consideration. The data is also collected in a library way. The results of the data analysis show that the emergence of the idea of nationalism in the modern paradigm was accompanied by the reopening of museums for public visits, the establishment of national museums, and the expansion of museums in Europe and America. It can be said that these events had a direct and inseparable connection with the colonial currents. Also, after the dominance of the post-colonial discourse and the transformation in the concept of nationalism in connection with the new discourse, another wave of museums has emerged as a tool of independence and an identity-giving factor. On the other hand, it can be concluded that the formation of the third movement in museums has a clear connection with the stabilization of the discourse of postmodern nationalism, which has made it a necessity for museums to encounter subcultures.

    Keywords: Modernism, Postmodernism, Nation, Nationalism, Museum
  • Alireza Vaez* Pages 59-76

    As a historical point, considering the effect of the literacy of the audience of a text on the quality of interpretation, a graphical text has been always read an analyzed through the analysis of the symbols and signs hidden in the text. In this regard, the coins and medals engraved with figures of Qajar kings, serving as symbolized graphical texts in the process of semiotics, can be assumed as discourse media in which the kings, as senders of messages, can convey their messages to the audience. In addition to their economic role, the coins have been always carrying political, cultural, and social messages and representing the power of the dominant social class. Therefore, the symbolic aspect of the coins has been always dominating the other aspects. In the present study, by using the two methods of semiotics (Barthes & Greimas) to analyze and compare the portraits of kings engraved on Qajar coins, it is attempted to utilize the qualitative method and the descriptive-analytical and comparative approach in order to answer the question “1.which mental and hegemonic themes are represented by the figures in the two preceding and recent periods of Qajar dynasty? and 2.which discourses are made through these figures?” On this basis, while answering these questions, it was concluded that during this era, the Qajar kings put their images on the coins, as a method for demonstrating their political dominance, in order to eternalize themselves, legalize their governance, represent their royal glory, and show their royal hegemony at national and supranational levels. The results obtained from this study indicated that in the preceding period, meanwhile the kings were committed to the maintenance of the native identity and national nobleness (authenticity), the royal discourses, unique power, glory, and wealth were governing. At the beginning of the recent period, besides the tendency toward modernism, a slight flexibility caused that the discourses of empathy, corporation, and renaissance and, later, the discourse of intimidation, threat, as well as passivity were added to the previous discourses.

    Keywords: Portrait of Kings, Coins, Medals, Qajar, Sociological Semiotics, Barthes, Greimas
  • Ali Asghar Mirzaeimehr*, Maryam Hasanzade Moghadam Pages 77-90

    Knotting is one of the most regular geometric decorations that spread with the spread of Islam. Among the different Islamic governments, the Ilkhani era is one of the most brilliant periods of prosperity and flourishing of art and architecture with the use of knot-making in Iran. Among the magnificent buildings of this period are Kabud Dome and Ghaffarieh Dome, located in Maragheh city, the external surfaces of these buildings have knots with different characteristics and many knot tools that are creatively used in each one. The purpose of this research is to know the types of knots, and analyze their characteristics and characteristics; It is the use of knot tools in these buildings and the comparison and matching between them that reveals their differences and commonalities. The current research aims to answer these questions: "What are the types of knots and the position of the knots on the external surfaces of the Kabud Dome and the Ghaffarieh Dome? And what are their commonalities and differences from each other?" The upcoming article is done in a descriptive-comparative way and the information is a combination of library sources and field observations. The results show: even though both buildings belong to the same period; two types of knotting with two different implementations have been used in both buildings. In this way, Ghaffarieh Dome's tilework is made with a combination of brick and mosaic tiles in a semi-relief form, and the nodes are used separately with mosaic tiles in the moqrans, But the knots of the Kabud dome are all made with cut bricks of almost the same size in a mosaic style and all raised; Also, most of the node tools do not have separate uses.

    Keywords: Ghaffarieh dome, Kabud dome, Knotting, node instruments, Ilkhanid period